Seurakunnan eläteistä elämässä selviytyjiksi : prosopografinen tutkimus Korpilahdella vuonna 1850 kasvattilapsiksi päätyneiden tutkittavien elämänkulusta ja elämässä selviytymisestä
Abstract
Tutkimus selvittää vuonna 1850 kasvattilapsiksi päätyneiden 11 henkilön elämänkulkua ja elämässä selviytymistä esiteollisen ajan Korpilahdella. Elämässä selviytymistä on tarkasteltu selvittämällä, poikkesiko tutkittavien elämä aikakauden ei-kasvattilapsitaustaisten ihmisten tyypillisestä elämästä. Elämässä selviytyminen on määritelty tutkittavien aikakauden olosuhteiden mukaan. Tutkittavien todellisia elinolosuhteita on saatu selville tutkimalla heidän sosiaalisia suhteitaan, sosiaalista asemaansa ja elämänkulkuaan. Lisäksi on tutkittu syitä kasvatiksi päätymiseen sekä seurakunnan ja lääninhallinnon roolia kasvattisopimusten järjestämisessä.
Lähteinä tutkimuksessa on käytetty pääasiassa Korpilahden seurakunnan kirkon- ja historiakirjoja, minkä lisäksi myös Hämeen lääninkonttorin kirjekonsepteja sekä Jämsän tuomiokunnan holhousasiakirjoja ja perukirjoja. Tutkimusmenetelminä on käytetty prosopografiaa sekä sosiaali- ja mikrohistorian käytäntöjä. Tutkittavien elämänkulusta, sosiaalisista suhteista ja asemasta kerätyt tiedot on tallennettu tietokantoihin, joiden pohjalta tulokset on analysoitu ja niitä on verrattu muuhun tutkimukseen.
Elämänkulun tutkiminen osoitti, että osa tutkittavista eli raskasta elämää, sillä he liikkuivat paljon, monet kuolivat nuorena ja monen lapset kuolivat jo pieninä. Kaikilla tutkittavilla oli sosiaalisia suhteita, kuten aviopuolisoita, ystäviä, sukulaisia ja naapureita, mistä voi päätellä heidän olleen paikallisyhteisön jäseniä. Parhaimmat elinolosuhteet saavuttivat he, ketkä asuivat pidempään yhdessä paikassa tai sukulaisten luona.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2013
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201312042744Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish