Voimaantumista ja emansipaatiota : työntekijöiden käsityksiä maahanmuuttajanaisiin kohdistuvasta parisuhdeväkivallasta ja selviytymistä tukevasta työstä
Abstract
Tutkimukseni tehtävänä on selvittää, millä tavoin monikulttuurista väkivaltatyötä tekevät työntekijät näkevät maahanmuuttajanaisiin kohdistuvan parisuhdeväkivallan ja selviytymistä tukevan työn. Tavoitteenani on lisätä tietämystä siitä, kuinka työntekijöiden erilaiset käsitystavat maahanmuuttajanaisiin kohdistuvasta parisuhdeväkivallasta ovat yhteydessä väkivaltatyön sisältöihin ja tavoitteisiin.
Tutkimukseni paikantuu työntekijöiden puheessaan rakentamiin tulkintoihin parisuhdeväkivallasta ja selviytymistä tukevasta työstä. Teemahaastatteluin kerätyn aineiston informantteina toimivat yhdeksän monikulttuurisessa yhdistyksessä työskentelevää ja monikulttuurista väkivaltatyötä tekevää työntekijää. Tutkimukseni yhtenä taustaoletuksena on käsitys todellisuuden kaksinaisesta luonteesta, jossa todellisuus rakentuu sosiaalisessa vuorovaikutuksessa samanaikaisesti sisältäen suhteellisen vakiintuneita ajattelu- ja toimintatapoja. Analyysimenetelmänä sovellan Goffmanin vuorovaikutukseen pohjautuvasta kehysanalyysistä rakennettua tulkintakehyksen käsitettä, jolla pystytään analysoimaan työntekijöiden käsityksiä tietystä aiheesta.
Analyysiosiossani esittelen kaksi toisistaan poikkeavaa, mutta työntekijöiden puheessa samanaikaisesti käytettyä tulkintakehystä. Voimaannuttavassa tulkintakehyksessä parisuhdeväkivalta määrittyy asiakkaiden yksilöllisissä elämäntilanteissa, joita työntekijät pyrkivät puheessaan ymmärtämään. Parisuhdeväkivallan yhteisenä seurauksena nähdään itsetunnon ja toimijuuden väheneminen. Toiminnan tavoitteena pidetään naisten yksilökohtaisena prosessina tapahtuvaa voimaantumista, jonka avulla naisten nähdään kasvattavan omaa toimijuuttaan, päätösvaltaansa ja itsetuntoaan. Emansipatorisessa tulkintakehyksessä maahanmuuttajanaisiin kohdistuva parisuhdeväkivalta määrittyy sukupuolittuneeksi ilmiöksi, jota ylläpidetään ja oikeutetaan patriarkaalisilla rakenteilla. Työntekijöiden puheessa naiset ovat tietämättömiä omista oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan uudessa yhteiskunnassa. Selviytymistä tukeva työ näyttäytyy rakenteellisia tekijöitä murtavana, muuttavana ja tiedostavana toimintana. Kummassakin tulkintakehyksessä puhutaan väkivallan kulttuurisista tekijöistä, jotka tuovat tulkintakehyksien sisältöön oman lisäjuonteensa.
Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että maahanmuuttajien parisuhdeväkivaltaa ja selviytymistä tukevaa työtä käsitetään työntekijöiden puheessa tulkintakehyksien avulla, joissa on samankaltaisuuksia aikaisempiin väkivaltatyöstä tehtyihin tutkimuksiin. Lisäksi maahanmuuttajanaisiin kohdistuvaan parisuhdeväkivaltaan liittyy tilannekohtaisia, rakenteellisia ja kulttuurisia tekijöitä, joihin on kiinnitettävä erityistä huomiota selviytymistä tukevassa työssä. Maahanmuuttajanaisiin kohdistuva parisuhdeväkivalta ja selviytymistä tukeva työ näyttäytyvät kahdessa tulkintakehyksessä sekä yksilöllisiä että sukupuolittuneita rakenteellisia tekijöitä huomioivaksi.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2013
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201305301861Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish