Developing a globalization competence assessment framework and its application to Finnish and Japanese higher education
Abstract
Nykyajan kansainvälistyvä maailma luo uusia vaatimuksia valmistuneille ja ammattilaisille tietojärjestelmätieteen (TJT) alalla. Monikulttuurisessa ja hajautetussa ympäristössä työskentelystä on tullut arkipäivää, joten tarvittava pätevyys kansainvälisessä ympäristössä työskentelyyn on edellytys. Tämänhetkinen TJT:n opetussuunnitelma ei kuitenkaan ota kansainvälistymisopetusta huomioon riittävässä määrin. Opiskelijoiden todenmukaisen pätevyyden määrittämiseksi on arvioitava varsinaista kompetenssia pelkän tiedon sijaan.
Tämän työn tarkoituksena on vastata edellä mainittuihin haasteisiin rakentamalla viitekehys opettajien käyttöön kansainvälistymiseen tarvittavien kompetenssien määrittämiseksi. Kansainvälistymiseen tarvittavalla kompetenssilla (globalization competence) viitataan joukkoon kykyjä, joita edellytetään menestyksekkääseen suoriutumiseen kansainvälisessä ympäristössä erityisesti TJT:n alalla. Viitekehys sovittaa yhteen kansainvälistymiskompetenssit ja niiden määrittämiseen sopivat menetelmät perustuen kompetenssien kompleksisuuteen. Lisäksi tutkimuksessa keskitytään kansainvälistymiskompetenssin määrittämiseen käytettyjen menetelmien vertailuun Suomen ja Japanin välillä tulevaisuuden yhteistyömahdollisuuksien selvittämiseksi.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin suunnittelutieteellinen lähestymistapa. Viitekehys rakennettiin perustuen kirjallisuuskatsauksiin kansainvälistymiskompetenssista ja kompetenssin määritysmenetelmistä. Kansainvälistymiskompetenssin määrittämisen tämän hetken tila Suomessa analysoitiin kirjallisuuteen perustuen, kun taas Japanin tila selvitettiin asiantuntijahaastatteluilla. Viitekehystä testattiin tapaustutkimuksena yliopistokurssilla, ja sen validointi pohjautui opiskelijakyselyihin sekä akateemikkojen haastatteluihin.
Tapaustutkimuksen tulokset tukivat työn teoreettisia oletuksia. Kansainvälistymiskompetenssin määrittäminen nähtiin tärkeänä osana TJT:n opetusta, ja esitetty viitekehys koettiin hyödyllisenä työkaluna. Viitekehys pyrkii edistämään kompetenssin määrittämiskulttuuria ja tietoisuutta kansainvälistymisopetuksen tarpeesta, sekä tarjoamaan päätöksenteon tukea opettajille TJT:n alalla. Yhteistyömahdollisuudet Japanin korkeakoulujen kanssa vaikuttavat myös lupaavilta. Viitekehyksen iteratiivista kehittämistä jatketaan tulevaisuudessa.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2013
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201302111203Käytä tätä linkitykseen.
Language
English