"Jos koululiikuntaa ei olisi, luulen, etten liikkuisi nyt vapaa-ajallakaan juuri ollenkaan" : laadullinen tapaustutkimus yläkoulun yhdeksännen luokan koululiikuntakokemuksista
Abstract
TIIVISTELMÄ
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO
Liikuntakasvatuksen laitos / Liikuntatieteellinen tiedekunta
Niemelä Jouko & Niemelä Outi: ”Jos koululiikuntaa ei olisi, luulen, etten liikkuisi nyt vapaa-ajallakaan juuri ollenkaan”.
Laadullinen tapaustutkimus yläkoulun yhdeksännen luokan oppilaiden koululiikuntako-kemuksista.
Pro gradu -tutkielma, 77 s.
Liikuntapedagogiikka 2012.
Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää oppilaiden omakohtaisia kokemuksia koulu-liikunnasta. Halusimme saada tietää, kuinka oppilaat itse kokevat koululiikunnan vai-kuttavan heihin, onko opetussuunnitelmaan kirjatuissa tavoitteissa onnistuttu ja mitkä asiat koululiikunnassa ovat pidettyjä ja mitkä taas tuntuvat ikäviltä.
Tutkimusjoukko koostui kahden pohjoissuomalaisen koulun 9. luokan oppilaista (n = 75), joilla on viimeisin tieto ja kokemus peruskoulun yläluokkien aikaisesta koululii-kunnasta. Aineisto kerättiin keväällä 2012, jolloin oppilaat kirjoittivat aineet ”Koululii-kunnan vaikutukset oppilaan itsensä kokemana”. Aineissa pyysimme oppilaita kirjoit-tamaan omiin yläkoulun ajan kokemuksiin pohjautuen, onko koululiikunta vaikuttanut omaan kuntoon, terveyteen ja hyvinvointiin. Samalla pyysimme oppilaita määrittelemään hyvinvoinnin käsitettä. Nämä edellä mainitut asiat kertovat samalla, onko peruskoulun koululiikunta oppilaiden mielestä laadukasta, onko sitä riittävästi ja onko se tarpeeksi tehokasta.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tapaustutkimuksena pohjautuen hermeneuttis-fenomenologiseen tutkimusotteeseen. Aineiden analysointimenetelmäksi valitsimme narratiivisuuden, koska halusimme saada tietää oppilaiden omakohtaiset kokemukset siitä, millainen merkitys koululiikunnalla on ollut heihin.
Tutkimuksen mukaan oppilaat kokivat saavansa koululiikunnasta positiivisia kunto- ja terveysvaikutuksia. Oppilaat, jotka eivät harrastaneet liikuntaa vapaa-ajallaan, kokivat vaikutukset voimakkaampina. Oppilaat kokivat liikunnan mielekkääksi oppiaineeksi. Liikunnanopettajalla oli suuri vaikutus liikuntatuntien onnistumisessa. Liikuntatuntien positiivisimmiksi kokemuksiksi kerrottiin sosiaalinen kanssakäyminen muiden oppilaiden kanssa, sekä tekemiseen ja toimintaan liittyvät asiat. Murrosiän vaikutuksia koulu-liikunnankokemuksissa oli havaittavissa tytöillä, ja ne liittyivät ulkonäköön sekä itsensä hyväksymiseen.
Avainsanat: koululiikunta, liikunta, kokemus, hyvinvointi ja terveys
Main Authors
Format
Theses
Master thesis
Published
2012
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201212033290Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish