Alempien toimihenkilöiden identifikaatiot : kyselytutkimus Toimihenkilöunioni TU ry.:n jäsenistölle
Tekijät
Päivämäärä
2008Pääsyrajoitukset
Aineistoon pääsyä on rajoitettu tekijänoikeussyistä. Aineisto on luettavissa Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyöasemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat.
Alempien toimihenkilöiden identifikaatiot -tutkielman tavoitteena oli analysoida, mihin ryhmiin tai luokkiin sosioekonomiselta asemaltaan alemmiksi toimihenkilöiksi luokitellut palkansaajat identifioituvat, ja millainen on heidän ammatillinen identiteettinsä sekä suhteensa omaan ammattiyhdistykseensä. Myös niitä tekijöitä, joita alemmat toimihenkilöt pitävät erottelevina muista sosioekonomisista ryhmistä, on pyritty ottamaan tarkasteluun. Alempia toimihenkilöitä tässä tutkielmassa edusti Toimihenkilöunioni TU ry.:n jäsenistö.
Empiirinen aineisto hankittiin lomakekyselyllä. Aineisto kerättiin postitse lähetetyllä kyselylomakkeella toukokuussa 2006 ja koodattiin numeeriseen muotoon SPSS 13.0 for Windows-ohjelmalla. Kaikkiaan kyselylomake lähetettiin 750:lle Toimihenkilöunionin jäsenelle. Vastauksia palautui 242 kpl eli vastausprosentti oli 32. Perusjoukko oli Toimihenkilöunionin koko jäsenistö ja tutkimusjoukko kyselyyn vastanneet alemmat toimihenkilöt jäsenistöstä. Analysoitaviksi otettiin jäsenistöstä ainoastaan alempia toimihenkilöt edustavat jäsenet, joita oli 179 henkilöä (74 %) vastaajista. Alemmista toimihenkilöistä 59 % oli naisia ja 41 % miehiä. Vastanneiden alempien toimihenkilöiden keski-ikä oli 47 vuotta, 98 % oli kokoaikaisessa työsuhteessa ja 95 % vakituisessa työsuhteessa. Toimihenkilöunioni TU ry.:n jäsenistössä on havaittavissa selvä sukupuolittainen työnjako. Menetelminä on käytetty ristiintaulukointia, pääkomponenttianalyysia sekä frekvenssien tarkastelua ja vertailua.
Tutkielmassa havaittiin, että alemmat toimihenkilöt kokevat saavansa vähemmän arvostusta ja palkkaa suhteessa työtehtäviensä vaativuuteen, erityisesti suhteessa ylempiin toimihenkilöihin. Silti oman työn hyvin hoitaminen on enemmistölle vastaajista tärkeää. Erottautumisessa oman työpaikan työntekijöistä nousee tärkeimmäksi tekijäksi työtehtävien vaativuus. Ammattiyhdistykseensä alemmat toimihenkilöt suhtautuvat lähinnä asiakassuhteena ja tärkeimpänä syynä jäsenyyteen nähdään työttömyysturva. Solidaarisuus tai jäsenyyden kokeminen velvollisuutena muita palkansaajia kohtaan ei ole tärkeää. Tulokset yhteiskuntaluokkaan identifioitumista osoittivat, että suurin osa alemmista toimihenkilöistä identifioituu keskiluokkaan. Seuraavaksi eniten alempien toimihenkilöiden joukossa on niitä, jotka eivät identifioidu mihinkään yhteiskuntaluokkaan.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Työn tehostaminen koettelee perinteistä rekkamieheyttä
Aho, Timo (Westermarck-seura, 2021)Asiakasohjautuvuus, tiukkeneva aikataulutus ja ajamisen seurantajärjestelmät ovat kaventaneet rekanajon vapautta ja itsenäisyyttä. Muuttuvassa työelämässä rekkamiehet jäsentävät työnsä arvoa uusin tavoin: Tärkeäksi nousevat ... -
Työläistausta osana luokanopettajan ammatti-identiteetin muodostumista
Hakala, Emilia; Holopainen, Stiina (2024)Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää työläistaustaisten luokanopettajien yhteiskuntaluokkakokemusta, uravalintaa ja ammatti-identiteetin muodostumista. Tutkimuksessa haluttiin tuoda esiin työläistaustaisten ... -
Professional communicative repertoires and trajectories of socialization into global working life
Räisänen, Tiina (University of Jyväskylä, 2013) -
Tutkielma kuvataidepsykoterapeutin työn ja ammatillisen identiteetin kokemuksista
Nykänen, Elina (2019)Kuvataidepsykoterapia on kuvallista psykoterapiaa, jossa terapeutin ja asiakkaan lisäksi on kolmas ulottuvuus, eli kuva. Tässä tutkielmassa analysoidaan suomalaisten kuvataidepsykoterapeuttien työkokemuksia ja ammatillista ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.