"Pintasilittelyllä meitä ei enää niinku aviteta" : ammatillisten perhekotivanhempien työn kuormittavuuden käsittely ryhmätyönohjauksessa
Abstract
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin ammatillisten perhekotivanhempien kuormituspuhetta ryhmätyönohjauksessa ja sitä, mikä rooli ryhmätyönohjauksella oli kuormituspuheen käsittelyssä. Tutkimuksessa keskityttiin työnohjauksen tukea antavan funktion tarkasteluun. Analyysimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä analyysia (grounded theory). Pro gradu -tutkielma on osa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen ”Ennen ja jälkeen huostaanoton – kehittyvän reflektion muodot ja asiantuntijuuden ulottuvuudet ehkäisevässä ja korjaavassa lastensuojelutyössä” -tutkimusprojektia.
Aineistona tutkimuksessa olivat ammatillisten perhekotivanhempien kahdeksan videoitua ryhmätyönohjausistuntoa. Ammatilliset perhekotivanhemmat kokoontuivat Jyväskylän yliopiston Psykologian laitoksella syksyn ja kevään 2007–2008 aikana. Aineistosta muodostui kaksi ydinkategoriaa: sijaishuollon vanhemmuuden erityislaatuisuus ja vertaistuki. Sijaishuollon vanhemmuuden erityislaatuisuus liitettiin menetettyyn ydinperhe-elämään, ammatillisen perhekotivanhemman julkisen, yksityisen ja yksilöllisen rajalla elämiseen sekä perhekotiin yrityksenä ja monitoimijaisena työkontekstina. Vertaistukeen liitettiin jaettua ymmärrystä perhekotityön sisällöstä ja kohteesta sekä voimaantumista. Menetetty ydinperhe-elämä-kategoria liittyi työn katkeamattomuuteen, yksityisyyden puutteeseen ja riittämättömyyden tunteeseen perhekodin lapsia kohtaan. Ammatillisen perhekotivanhemman julkisen, yksityisen ja yksilöllisen rajalla elämisen kategoriassa kuormituspuhe liittyi haastavien sijaislasten käytökseen, siitä aiheutuvaan loukkaantumiseen, sijaislapsesta luopumiseen ja huoleen sijaislapsesta. Perhekoti yrityksenä ja monitoimijaisena työkontekstina -kategoria sisälsi kuormituspuhetta yrittäjyydestä sekä yhteistyön haasteista ulkopuolisten tahojen kanssa. Jaettu ymmärrys perhekotityön sisällöstä ja kohteesta -kategoria liittyi työnohjauksen ryhmämuotoisuuteen, työnohjattavien saman alan harjoittamiseen sekä työnohjaajan rooliin työnohjauksessa. Ryhmätyönohjaus voimaannutti ammatillisia perhekotivanhempia, koska kuormitustekijöistä pystyttiin puhumaan avoimesti. Se kevensi oloa ja paransi työssä jaksamista.
Tulosten perusteella ammatillisten perhekotivanhempien työ on monin tavoin kuormittavaa. Ryhmätyönohjaus osoittautui vuorovaikutustilanteeksi, jossa oli mahdollisuus palauttaa voimavaroja työhön. Tutkimuksen perusteella ryhmätyönohjausta voi suositella ammatillisten perhekotivanhempien työssä jaksamisen ja sen edistämisen tukimuodoksi.
Main Authors
Format
Theses
Master thesis
Published
2012
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201208292274Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish