Nuorten antropometristen mittaustulosten, fyysisen aktiivisuuden ja kokonaisenergiankulutuksen muutokset Elmeri-projektissa
Abstract
TIIVISTELMÄ
Työn nimi: Nuorten antropometristen mittaustulosten, fyysisen aktiivisuuden ja kokonaisenergiankulutuksen muutokset Elmeri-projektissa
Työ: Pro gradu -tutkielma, terveyskasvatus
Tekijä: Heli Laitinen
Yhteystiedot: heli.laitinen[at]pp6.inet.fi
Julkaisupaikka: Jyväskylän yliopisto, terveystieteiden laitos, terveystieteiden tiedekunta
Julkaisuvuosi: 2012
Sivumäärä ja liitteet: Sivuja 74, liitteitä 5, liitetaulukoita 5
___________________________________________________________________________
Pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tarkastella Kuopiossa ja Varkaudessa vuosina 2007–2008 ja 2008–2009 ravitsemus- ja liikuntapainotteisissa ryhmissä aloittaneiden 12–18-vuotiaiden nuorten antropometrisissa mittaustuloksissa, fyysisessä aktiivisuudessa sekä liikunnan ja arkiaktiivisuuden vaikutuksesta päivittäisessä kokonaisenergiankulutuksessa tapahtuneita muutoksia vuoden aikana alku- ja loppumittausten, paikkakuntien ja ryhmien välillä.
Tutkimusaineisto on osa Elämän- ja Painonhallinta -projekti Elmeriä. Aineisto kerättiin antropometrisilla mittauksilla ja liikuntapäiväkirjoilla syksyllä, talvella ja keväällä vuosina 2007–2008 ja 2008–2009. Kehon rasvakoostumusta arvioitiin antropometrisilla mittauksilla eli pituudella (cm), painolla (kg), painoindeksillä (BMI), suhteellisella painolla (%), vyötärönympärysmittauksella (cm) ja pihtipoimumittauksilla (mm). Kehon rasvakoostumuksen arvio perustui ihopoimujen summasta saatavaan ennusteyhtälöön. Fyysistä aktiivisuutta, liikunnan ja arkiaktiivisuuden vaikutusta päivittäiseen kokonaisenergiankulutukseen tarkasteltiin Bouchard ym. (1983) aktiivisuuskyselyn avulla. Mittaustuloksissa tapahtuneiden muutosten arviointiin käytettiin varianssianalyysejä. Varianssien merkitsevyyserojen testaukseen käytettiin seuraavia testejä: Multivariate Tests, kontrastivertailuja ja monivertailuja. Kahden F-arvon eli toistotekijän ja virheen tarkastelussa käytettiin Greenhouse-Geisser-korjausta.
Alku- ja loppumittausten välillä todettiin vuonna 2007–2008 ja 2008–2009 ravitsemus- ja liikuntainterventioryhmissä tilastollisesti merkitsevät erot antropometrisissa mittauksissa (suhteellinen paino, rasvaprosentti- ja pihtipoimumittaustulokset) sekä fyysisessä aktiivisuudessa ja kokonaisenergiankulutuksessa. Lisäksi paikkakuntien välillä todettiin tilastollisesti merkitsevät erot nuorten suhteellisessa painossa, pihtipoimu- ja vyötärönympärysmittaustuloksissa ja kokonaisenergiankulutuksessa tapahtuneissa muutoksissa. Ravitsemus- ja liikuntapainotteisten interventioryhmien välillä todettiin tilastollisesti merkitsevät erot kehon pihtipoimu- ja vyötärönympärysmittaustuloksissa vuonna 2008–2009.
Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että ravitsemus- ja liikuntainterventioilla voidaan edistää nuorten terveellistä ravitsemus- ja liikuntakäyttäytymistä sekä puuttua varhaisessa vaiheessa sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen riskitekijöihin.
Avainsanat: Nuoret, lihavuus, ravitsemus, kehon rasvakoostumus, fyysinen aktiivisuus, energiankulutus
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2012
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201207042004Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish