Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.authorKaikkonen, Mira
dc.date.accessioned2012-01-23T15:23:24Z
dc.date.available2012-01-23T15:23:24Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1192586
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/37236
dc.description.abstractVerisuonten tehtävänä on toimia hapen kulkureittinä matkalla kudoksiin. Kapil-laarit ovat pienimpiä verisuonia ja niissä tapahtuu hapen ja ravinteiden vaihtuminen veren ja kudoksen välillä. Angiogeneesi tarkoittaa olemassa olevan kapillaarisuoniston kasvamista ja haaroittumista. Toimivien suonten kehittyminen on monimutkainen prosessi, joka vaatii tarkasti säädeltyä yhteistoimintaa useiden stimuloivien ja inhiboivien signaalien kesken. Säätelymekanismi on niin monimutkainen, ettei sitä ole onnistuttu jäljittelemään keinotekoisesti. Liikunta on yksi harvoista mekanismeista, joka aktivoi angiogeneesin säätelytekijät toivotulla tavalla. Myös rasvaisen ruokavalion on havaittu lisäävän raajalihaksen kapillaaritiheyttä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia 20 viikon mittaisen rasvasyötön sekä siihen yhdistetyn vapaaehtoisen juoksuharjoittelun vaikutusta angiogeneesin säätelyproteiinien ilmenemiseen hiirten raajalihaksissa. Lisäksi tutkittiin, miten rasvainen ruokavalio vaikuttaa maksimaalisen juoksutestin aiheuttamiin akuuttivasteisiin angiogeneesin säätelyproteiinien osalta normaaliin ruokavalioon verrattuna. Pitkäaikaisvaikutuksia tutkittiin neljän ryhmän avulla: kontrolliruoka (4% rasvaa) (n=10), kontrolliruoka+juoksu (n=10), rasvaruoka (60% rasvaa) (n=10) sekä rasvaruo-ka+juoksu (n=10). Maksimaalisen juoksutestin akuuttivasteita tutkittiin neljän ryh-män (n=7/ryhmä) avulla: välittömästi testin jälkeen lopetetut rasva- ja kontrolliruokaryhmät sekä kuusi (6) tuntia testin jälkeen lopetetut rasva- ja kontrolliruokaryhmät. Hiirten raajalihasnäytteet homogenoitiin ja poolattiin. Angiogeneesin säätely-proteiinien määrä analysoitiin Proteome prolifer array-menetelmällä. Tutkimusjakson jälkeen inaktiivisessa rasvaryhmässä havaittiin angiogeneesiä inhiboivien proteiinien laskua, mikä on mahdollisesti rasvaruuan kapillaaritiheyttä lisäävä mekanismi. Juoksuryhmissä havaittiin pitkäaikaisvaikutuksena ruokavaliosta riippumatta angiogeneesiä stimuloivien proteiinien määrän lisääntymistä, mikä toiminee kestävyystyyppisen kuormituksen kapillaaritiheyttä lisäävänä mekanismina. Akuuttivasteena maksimaaliseen kuormitukseen normaaliruokaisten ryhmässä havaittiin sekä stimuloivien että inhiboivien proteiinien laskua, kun taas rasvaryhmässä sekä stimuloivien että inhiboivien säätelyproteiinien määrä kasvoi lähtötilanteeseen verrattuna. Todennäköisesti molemmissa tilanteissa angiogeneesi tehostuu mekanismin ollessa erilainen. Tarkempien signalointireittien arvioiminen on tällä menetelmällä mahdotonta. Käytetyllä menetelmällä saadut mielenkiintoiset tulokset tulee varmistaa western blot-menetelmällä, jotta erojen tilastolliset merkitsevyydet voidaan määrittää ja sulkea pois proteiinien epäspesifin sitoutumisen mahdollisesti aiheuttamat virheet.
dc.format.extent65 sivua
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.subject.otherangiogeneesi
dc.subject.otherrasvainen ruokavalio
dc.subject.othersäätelyproteiinit
dc.subject.otherproteomiikka
dc.titleRasvaisen ruokavalion ja kestävyysharjoittelun vaikutukset angiogeneesin säätelyproteiineihin hiiren raajalihaksessa
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201201231057
dc.type.dcmitypeTexten
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosLiikuntabiologian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Biology of Physical Activityen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineLiikuntafysiologiafi
dc.contributor.oppiaineExercise Physiologyen
dc.date.updated2012-01-23T15:23:24Z
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi5011
dc.subject.ysoangiogeneesi
dc.subject.ysoruokavaliot
dc.subject.ysoproteiinit
dc.subject.ysoproteomiikka
dc.subject.ysohiiret
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot