Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.authorCavén, Anu
dc.date.accessioned2017-01-25T20:14:10Z
dc.date.available2017-01-25T20:14:10Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1665683
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/52862
dc.description.abstractTutkielmassani tarkastelen organisaation resilienssiä eli selviytymiskykyä normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Tutkimuskohteeksi olen valinnut Keski-Suomen alueella toimivan osuuskauppa Keskimaan, joka on osa S-ryhmää. Tutkimusaihe on kohdennettu koskemaan kaupan elintarvikehuoltoa, jota lähestyn huoltovarmuuden taustoittamisen kautta. Tehtävänä on selvittää kuinka keskeisen aseman saavuttanut kauppa varmistaa elintarviketoimintansa kokonaisuudessaan, mitä se tarkoittaa suhteessa muihin oman alueen toimijoiden, kuten kunnan, varautumiseen ja millaiset ovat siihen liittyvät sosiaaliset sekä taloudelliset vaikutukset. Huoltovarmuuden historia on muodostunut sotien ja pulavuosien aikana, mikä on asettanut ruoan poikkeukselliseen asemaan ja luonut pohjan elintarvikehuollolle, joka tarkoittaa ruoan saamisen turvaamista ja sen turvallisuutta. Elintarvikehuollon merkitys muuttuu käyttötarkoituksen mukaan tarkoittaen valtakunnallisella tasolla ruoan saatavuuden varmistamista kaikille ja elintarvikealan organisaatiossa sen oman toiminnan jatkumista kaikissa olosuhteissa. Tutkimukseni teoreettisena viitekehyksenä käytän resilienssin käsitettä ja tarkastelen sitä sen sosiologisen relevanssin kautta. Resilienssin avulla on mahdollista tarkastella selviytymisen ajallista jatkumoa, mutta myös organisaation kohtaamia riskejä ja siihen liittyvää varautumista. Kokonaisuutta tarkastellaan Hollnagelin (2008) nelijaon mukaisesti,jossa resilientissä organisaatiossa yhdistyy kauaskatseisuus, sopeutuvuus, kyky reagoida uhkiin ja kyky oppia. Aineiston kuusi teemahaastattelua on kerätty alan asiantuntijoilta, jotka tulevat osuuskauppa Keskimaasta, SOK:sta, Huoltovarmuusorganisaatiosta ja Jyväskylän kaupungilta. Tutkimus on laadullinen sisällönanalyysi, jossa on käytetty apuna teemoittelua. Analyysi osoitti, että resilienssin perusta on vahvoissa verkostoissa, joissa jokainen sidosryhmä toimii kriittisenä tekijänä kaupan elintarvikehuollon jatkuvuuden varmistamisessa. Kaupan resilientti toiminta mahdollistaa sisäisen selviytymisen lisäksi kaupan mahdollisen roolin kunnan huoltovarmuustoiminnassa.fi
dc.format.extent1 verkkoaineisto (80 sivua)
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.subject.otherOsuuskauppa Keskimaa
dc.titleOrganisaation resilienssi häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa : esimerkkinä osuuskauppa Keskimaan elintarvikehuolto
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201701251270
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaYhteiskuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Social Sciencesen
dc.contributor.laitosYhteiskuntatieteiden ja filosofian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Social Sciences and Philosophyen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineSosiologiafi
dc.contributor.oppiaineSociologyen
dc.date.updated2017-01-25T20:14:11Z
dc.rights.accesslevelrestrictedAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi203
dc.subject.ysoresilienssi
dc.subject.ysohuoltovarmuus
dc.subject.ysoelintarvikehuolto
dc.subject.ysoruokahuolto
dc.subject.ysoosuusliikkeet
dc.subject.ysoorganisaatio
dc.subject.ysohäiriöt
dc.subject.ysopoikkeusolot
dc.format.contentfulltext
dc.rights.accessrightsAineistoon pääsyä on rajoitettu tekijänoikeussyistä. Aineisto on luettavissa Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyöasemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat.fi
dc.rights.accessrightsThis material has a restricted access due to copyright reasons. It can be read at the workstation at Jyväskylä University Library reserved for the use of archival materials: https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities.en
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot