Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Saltevo, Saana
dc.date.accessioned 2010-11-01T13:42:52Z
dc.date.available 2010-11-01T13:42:52Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/25537
dc.description.abstract Beeta-alaniini muodostaa lihaskudoksessa karnosiinia, joka on lihaksen tärkeimpiä puskureita.Korkeaintensiteettisessä suorituksessa lihaksen pH:n laskun minimointi saattaisiolla hyödyksi lihassupistuksen optimaalisen toiminnan kannalta. Tämän tutkimuksentarkoituksena oli selvittää vaikuttaako beeta-alaniini veren happamuuteen, laktaattiin jafyysiseen suorituskykyyn. Tutkimukseen osallistui viisitoista jyväskyläläistä miesjalkapalloilijaa(21.3 ± 2.8 v.). Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset (n = 8)nauttivat beeta-alaniinia 1.5 g kolmesti vuorokaudessa (yhteensä 4.5 g vuorokaudessa)ja toiset (n = 7) vastaavasti plaseboa. Tutkimus koostui identtisistä alku- ja loppumittauksistasekä näiden välisestä neljän viikon latausjaksosta, jolloin koehenkilöt harjoittelivatjoukkueen harjoitusohjelman mukaisesti. Mittauksissa koehenkilöiltä mitattiin aamupäivälläpieni verenkuva, antropometria, 5-loikka, kevennyshyppy, 20 m:n juoksu ja400 m:n juoksu. Verinäytteet puskuroinnin keskeisiä fysiologisia muuttujia varten otettiinennen juoksua (pre), minuutti juoksun jälkeen (post1), viiden minuutin kuluttua(post 5) ja 30 minuutin kuluttua (post 30). Niistä analysoitiin pH ja laktaatti. Iltapäivällämitattiin lihasvoimasta maksimi- ja kestovoima (50 % 1 RM:stä) penkkipunnerruksessaja jalkakyykyssä. Tutkimuksen tuloksissa ei löytynyt tilastollisesti merkitseviä erojamissään muuttujassa beeta-alaniiniryhmän ja kontrolliryhmän välillä. Sen sijaan 400m:n juoksuaika lähestyi merkitsevää (p = 0.086) beeta-alaniiniryhmän sisällä alku- jaloppumittausten välisessä muutoksessa (parannus _ ka -1.21 ± 1.60 s). Beetaalaniiniryhmälläfysiologiset muutokset eivät olleet myöskään merkitseviä; veren happamuusja laktaattiarvot kasvoivat hiukan 400 m:n juoksun jälkeen yhdistetyissä (alkujaloppumittaukset) verinäytteissä, mikä voi antaa viitteitä lihasten parantuneesta puskurointikyvystä.Voima- ja nopeusominaisuuksissa tilastollisesti merkitsevää parannustatapahtui vain 5-loikassa molempien ryhmien sisällä. Beeta-alaniini ei tämän tutkimuksenvalossa vaikuta veren happamuuteen, laktaattiin tai fyysiseen suorituskykyyn. fi
dc.language.iso fin
dc.subject.other karnosiini fi
dc.subject.other puskuri fi
dc.subject.other pH fi
dc.subject.other laktaatti fi
dc.subject.other suorituskyky fi
dc.subject.other jalkapalloilija fi
dc.title Beeta-alaniinin nauttimisen vaikutukset veren pH- ja laktaattiarvoihin sekä fyysiseen suorituskykyyn
dc.type Book en
dc.identifier.urn URN:NBN:fi:jyu-201011013042
dc.type.dcmitype Text en
dc.type.ontasot Kandidaatintutkielma fi
dc.type.ontasot Bachelor's thesis en
dc.contributor.tiedekunta Liikuntatieteellinen tiedekunta fi
dc.contributor.laitos Liikuntabiologian laitos fi
dc.contributor.yliopisto University of Jyväskylä en
dc.contributor.yliopisto Jyväskylän yliopisto fi
jyx.includeIn.OAI true

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record