"En lärare som bryr sig" - välittävä opettaja : kouluetnografia ohjaavasta opettajasta ja tämän oppilaista ruotsalaisessa yläkoulussa.

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Luukkonen, Venla
dc.date.accessioned 2010-06-10T09:40:18Z
dc.date.available 2010-06-10T09:40:18Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.other oai:jykdok.linneanet.fi:1131084
dc.identifier.uri http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201006102028 en
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/24381
dc.description.abstract Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvailla erään ruotsalaisen yläkoulun oppilaanohjaussysteemiä: suomalaista luokanvalvojaa vastaavan opettajan oppilaalle antamaa kokonaisvaltaista ohjausta sekä ohjaavan opettajan ja oppilaan välistä ohjaussuhdetta. Tutkimus toteutettiin etnografiana tutkijan opetusharjoittelun yhteydessä, joka kesti koko kevätlukukauden ajan. Tutkimusaineiston muodostivat viralliset dokumentit, tutkijan omat kenttämuistiinpanot sekä kahden opettajan ja viiden oppilaan haastattelut. Ohjaus koostui viikottaisista koko luokan ohjausajoista, joista osa toteutettiin pienryhmissä. Siihen kuului myös joka lukukausi pidettävä kehityskeskustelu ohjaavan opettajan, oppilaan ja tämän huoltajien kesken. Keskustelun tuloksena oppilaalle laadittiin henkilökohtainen kehittymissuunnitelma. Koulun puitteet ohjaukselle olivat hyvät, mutta koulussa ei ollut yhteistä käsitystä ohjauksen muodoista ja tehtävistä. Ohjaavat opettajat kaipasivat ohjausta tai koulutusta toiminnalleen. Oppilaat kaipasivat opettajalta luottamukselle ja kuuntelulle perustuvaa ohjaussuhdetta sekä vastuuta luokan sosiaalisten suhteiden ylläpitämisestä. Ohjaava opettaja oli tärkeä linkki kodin ja koulun välillä. Tulosten perusteella voidaan pohtia millaiset valmiudet aineenopettajakoulutus antaa luokanvalvojana toimimiseen ja oppilaan kokonaisvaltaiseen ohjaamiseen. Onnistuneen ohjauksen taustalla on toimiva moniammatillinen yhteistyö sekä jaettu vastuu.
dc.format.extent 100 sivua
dc.language.iso fin
dc.rights This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited. en
dc.rights Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty. fi
dc.rights openAccess fi
dc.subject.other ohjaus
dc.subject.other oppilaanohjaus
dc.subject.other ohjaussuhde
dc.subject.other luokanvalvoja
dc.subject.other yläkoulu
dc.title "En lärare som bryr sig" - välittävä opettaja : kouluetnografia ohjaavasta opettajasta ja tämän oppilaista ruotsalaisessa yläkoulussa.
dc.type Book en
dc.identifier.urn URN:NBN:fi:jyu-201006102028
dc.subject.ysa ohjaus
dc.subject.ysa oppilaanohjaus
dc.subject.ysa luokanvalvojat
dc.subject.ysa yläkoulu
dc.subject.ysa mentorointi
dc.type.dcmitype Text en
dc.type.ontasot Pro gradu fi
dc.type.ontasot Master’s thesis en
dc.contributor.tiedekunta kasvatustieteiden tiedekunta fi
dc.contributor.tiedekunta Faculty of Education en
dc.contributor.laitos opettajankoulutuslaitos fi
dc.contributor.laitos Department of Teacher Education en
dc.contributor.yliopisto University of Jyväskylä en
dc.contributor.yliopisto Jyväskylän yliopisto fi
dc.contributor.oppiaine luokanopettajakoulutus fi
dc.contributor.oppiaine Teacher Education en

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record