”Tämä on ihan normaali tapa olla meille perhe” : itselliset äidit ja ydinperheideologian vastakertomukset
Abstract
Itsellinen äiti on saanut lapsen yksin esimerkiksi hedelmöityshoitojen avulla. Yhteiskunnallisesti vakiintunut perhekäsitys on kahden heterovanhemman muodostama ydinperhe, johon muunlaista vanhemmuutta suhteutetaan. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin, miten itselliset äidit suhteuttivat oman äitiytensä tarinaa ydinperheideologian mukaiseen äitiyden kulttuuriseen mallitarinaan.
Osallistujat olivat 15 naista, jotka ovat tulleet äideiksi itsellisesti hedelmöityshoidoilla. Narratiivisista haastatteluista tunnistettiin ydinperheideologian hallitsemaan äitiyden mallitarinaan liittyvää kerrontaa, jota analysoitiin hyödyntäen Bambergin (2012) narratiivista positiointianalyysiä ja Kleresin (2011) narratiivista tunteiden analyysiä. Jaottelu tarinatyyppeihin perustui samanlaisuuden ja erilaisuuden, toimijuuden ja vastaanottajuuden sekä identiteetin pysyvyyden ja muutoksen tarkasteluun ja siinä havaittuihin eroihin tarinoiden kerronnassa.
Tutkielmassa löydettiin kolme tarinatyyppiä: Ydinperheen kaipaajat, Päätöksestään ylpeät ja Odotetusti itselliset. Moni olisi halunnut lapsen ydinperheessä ja päätös oli vaikea, mutta osalle itsellisyys oli odotettu tie. Osa korosti ylpeyttä ja avoimuutta perhemuodostaan toisia enemmän. Olosuhteiden armoilla olo väistyi aktiivisen toimijuuden tieltä. Vaikka ydinperheideologia väritti äitien ajatuksia ”oikeanlaisesta” perheestä, he myös halusivat vastustaa ideologian normittavuutta ja puolustaa uudenlaista äitiyden mallitarinaa. Tutkimuksen perusteella ydinperheideologian normittavuus on yhä läsnä 2020-luvun Suomessa. Tutkimus tuottaa merkityksellistä tietoa itsellisten äitien kokemuksista niin tutkijoille, erilaisten perhemuotojen kanssa työskenteleville kuin äidiksi haluaville.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2024
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202411207354Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish