Monenkeskinen yhteistyö ja minilateralismi käytännössä : tapauksena Somalian rannikon merirosvous
Abstract
Artikkelissa pohditaan monenkeskisyyden ilmenemistä minilateraalin yhteistyön kautta. Historiallisesti merirosvous on ollut ajoittain ja alueellisesti esiin nouseva ilmiö, joka ponnistaa paikallisista olosuhteista ja erityisesti heikosta hallinnosta maa-alueilla. Merirosvoukseen liittyvä kansainvälinen sopimusyhteistyö painottaa valtioiden suvereniteetin merkitystä omilla aluevesillään. Käytännössä merten turvallisuuden ymmärtäminen laaja-alaisena ilmiönä sekä merirosvouksen tehokas torjuminen on vaatinut ja vaatii myös jatkossa tiivistä valtioiden välistä yhteistyötä, jossa yksittäisen valtion toimintakykyä kompensoidaan yhteistyön keinoin. Artikkelissa kuvataan kansainvälisen yhteisön pyrkimystä turvautua minilateraaliin yhteistyöhön monenkeskistä yhteistyötä vaativan haasteen edessä ja pohditaan sitä kautta monenkeskisen yhteistyön luonnetta ja tulevaisuutta. Empiirisenä tapausesimerkkinä sovelletaan Somalian rannikon merirosvousta ilmiön huippukaudella vuosina 2007–2012 ja tuolloin kehkeytynyttä kansainvälistä yhteistyötä, tarkastellaan merirosvouksen torjumiseen perustetun kansainvälisen kontaktiryhmän vastaanottoa ja pohditaan sitä kautta minilateralismia monenkeskisen yhteistyön täydentäjänä.
Main Author
Format
Articles
Research article
Published
2022
Series
Subjects
Publication in research information system
Publisher
Suomen rauhantutkimusyhdistys ry
Original source
https://journal.fi/kosmopolis/article/view/119812
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202211015045Use this for linking
Review status
Peer reviewed
ISSN
1236-1372
Language
Finnish
Published in
Kosmopolis
Citation
- Häkkinen, T. (2022). Monenkeskinen yhteistyö ja minilateralismi käytännössä : tapauksena Somalian rannikon merirosvous. Kosmopolis, 52(3), 31-48. https://journal.fi/kosmopolis/article/view/119812
Funder(s)
Kone Foundation
Additional information about funding
Kirjoittaja haluaa kiittää Koneen Säätiötä YK:n legitimiteetti ja ylikansalliset haasteet, 1990–2019 -tutkimushankkeen (projektinumero 201904988) mahdollistamisesta.
Copyright© 2022 Teemu Häkkinen