E1 47 Lapväärti Haaro

Jonas Gedda 1693

suomennos Heikki Rantatupa



GEOMETRINEN KUVAUS SEKÄ MUISTIINPANO ja laskelma uudisasukas Erich Bengtssonin omistuksista, Pohjanmaan eteläisessä voutikunnassa ja Lapväärtin pitäjässä, joka on ylösottanut …

asuinpaikan Haaron lähellä Isojoella, ja on siellä asunut 4 vuotta, ja todettiin raivanneen laadultaan keskinkertaista maata 1 ½ tynnyrinalaa ja niittyä 20 verokuormaa, jota maata on edelleen laajennettu/raivattu pieninä palasina, niin että häntä voidaan verottaa ¼ manttaalista. (Talolla) on pienet ulkotilukset metsän kannalta, kuitenkin laidunmaata. Ei kalavesiä eikä myllynpaikkaa. Nämä omistukset ovat tarkoin mitattu ja laskettu kesällä (1)693.

Kuvaus löytyy kirjassa takana.

Jonas Pesson Giedda/Gedda



GEOMETRINEN KUVAUS SEKÄ MUISTIINPANO ja laskelma uudisasukas Jöhan Jacobssonin omistuksista Haaron/Harå lähellä Pohjanmaan eteläisessä voutikunnassa Lapväärtin pitäjässä ja Isojoella, ja joka on siellä asunut 3 vuotta, ja raivannut laadultaan keskinkertaista peltoa kantojen välissä 7/8 tynnyrinalaa ja niittymaata 20 verokuorman edestä, ja näyttää nyt edelleen laajentaneen pelto- ja niittymaata, niin että häntä tulevaisuudessa vapaavuosien jälkeen voidaan verottaa ¼ manttaalista. On vähän metsää, kuitenkin laidunmaata, ei kalavesiä. Nämä omistukset ovat mitattu ja tarkoin laskettu kesällä (1)693.