E29 10 1 Korkeakoski Sepänmaa 1710

Isokyrö, Petter Uhmijn 1710

Suomennos HR

Geometrinen kuvaus Korkiakosken ja Sepänmaan uudistiloista Isonkyrön pitäjässä Pohjanmaan maaherrakunnan eteläisessä voutikunnassa, laadittu hänen korkeutensa herra paroni ja maaherra Lorentz Creutzin kirjallisen määräyksen mukaan, annettu 8. lokakuuta 1710. Petter Uhmijn



Uudisasukas Mårtten Mattsson Korkiakoskion nauttinut vapaavuosia aina vuodesta 1691 vuoteen 1709, jolloin häntä on alettu verottaa 1/6 manttaalin mukaan.

Peltoa noin 3 ta 4 ka

niittyä 23 ta, palmaria 19

Talolla 1/3 osuus hjulqvarnen (hiulumyllyyn), joka käy talon tarpeisiin. Yhteisiä omistuksia lähellä asuvan uudistilallisen kanssa metsässä.

Muuten on lyöty laimin peltoviljelyä ja navetan korjausta, vaikka itse talon on välttävässä kunnossa, mutta kuitenkin luotetaan enemmän kohtaloon huolettomuuden takia.



Uudisasukas Hendrech Sepänmaa on nauttinut vapaavuosia vuoteen 1709, jolloin häntä alettiin verottaa ¼ manttaalin edestä.

Peltoa 4 ta 25 ka

Niittyä noin 15 ta, parmasta yhteensä 25

Uudistilalla on hyvät laidunmaat, hyvät halkometsät, hirsiä ja aitaustarpeita sekä tuohimetsiä omaan tarpeeseen. Pellot ovat vuoroviljelyksessä ja ovat hiukan hallanarkoja. Nämä ovat rakennetut almenningille (siis molemmat talot?)