E45 30 Jalasjärvi Petäluoma 1706



Suomennos HR



Geometrinen kuvaus Petäluoman uudistilasta, joka sijaitsee Pohjanmaan läänissä ja Ilmajoen pitäjässä (Jalasjärvellä). Laatinut korkeasyntyisen Herra maaherra Johan Stiernstedtin määräyksen mukaan, annettu 1. syyskuuta 1706, (Cristopher Mört).



Petäluoman uudistilaa Jalasjärven kylässä asuu tätä nykyä Hindrich Jöranson. Uudistila on aiemmin pantu verolle ¼ manttaalin edestä. Vapaavuosikirjan sanotaan kadonneen. Tilukset ovat oikeuden ja mittauksen mukaan seuraavat:

Peltoa, savimaata, yhteensä 7 ta 11 ka

Niittyä 25 ta 1 ka

Parmasta 22 2/3

Uudistilalla on hyvät hirsimetsät, samoin puuta kattotarpeita, aitauksia ja lämmitystä varten. Hyvät laidunmaat, ja metsää lehdeksiä, tuohta ja muuta tarvetta hyvästi. Kalavedet ovat niukat, ja kalastusta harjoitetaan vain keväällä (nör?), ja saadaan vähän ahventa ja haukia. Peltoja viljellään kahdessa vuorossa, toinen puoli kesantona. Peltojen sijainti on hyvä ja ne ovat niin korkealla ettei vesi yllä niille keväällä. Enempiä tiluksia ei ole. Talo, heinäladot ja aitaukset ovat hyvät. Talo elättää 7 lehmää, 5 päätä nuorta karjaa, 10 lammasta ja 2 hevosta.