E45 12 Jalasjärvi Hapo Lähtämäki (1706)



Suomennos HR



Geometrinen kuvaus Hapon ja Lähtämäen uudistiloista, jotka sijaitsevat Pohjanmaan läänissä, Ilmajoen pitäjässä ja Jalasjärven kylässä. Mitannut maaherra korkeasyntyisen Johan Stiernstedtin määräyksen mukaan 1.syyskuuta (1706 Cristopher Mört).



N:o 1 Uudistila Hapoa Luopajärven rannalla Jalasjärven kylässä asuu Johan Johanson, ja on laitettu verolle ¼ manttaalin edestä. Tilukset ovat seuraavat:



Peltoa, savipohjaista, yhteensä 3 ta 17 ¼ ka

Niittyä 6 ta 20 ka

Parmasta heinää 6 ½

Heinää, kortetta ja saraa, voidaan korjata lisäksi Luopajärven rannoilta 3 parmasta, ja nevoilta (mm. Koiran neva, Loupassen Loumensuo) yht. 12 1/3 parmasta.

Talolla on hyvät hirsimetsät, kattotarve-, aitaus- ja polttopuumetsät sekä hyvät lehdesmetsät, hyvät laidunmaat sekä tervanpolttoa varten hyvät metsät, hyvät kalavedet, ja kalastusta harjoitetaan nuotalla ja katiskoilla, ja saadaan haukea ja lahnaa kotitarpeisiin. Muita tiluksia ei ole. Talo ja aitaukset jokseenkin hyvässä kunnossa. Voidaan elättää 5 lehmää ja 4 päätä nuorta karjaa, 20 lammasta ja 2 hevosta. Talolla 1/5 osa myllystä.



Gabriel Jöransson Lehtimäki on saanut kihlakunnanoikeuden luvan 23. helmikuuta 1705 ottaa ylös Lehtimäen uudistilan. Jo nyt oli selvää peltoa sekä pelloksi kelpaavaa seuraavasti:

Avointa peltoa 1 ta 21 ½ ka

Pelloksi kelpaavaa 4 ta 18 ka

Niittyä 13 ta 24 ka

Parmasta 6 1/3

Gabriel Jörensson on ollut paikalla vasta kaksi vuotta ja raivannut jo siinä ajassa peltoa 1 ta 21 ka ja pystyttänyt myös 7 talousrakennusta, niin että taloa voidaan vapaavuosien jälkeen verottaa ¼ manttaalin edestä. Metsää on talolle jaettu siten, että on tarvemetsät, laidunmetsät sekä metsää tervanpolttoa varten.