E45 20

Kauhajoki Kauhajärvi Peurasalo, Kauhajärvi 1712. Petter Uhmin


Käännös HR


Geometrinen kuvaus kahdesta uudistilasta, Peura Salosta ja Kauhajärvestä, Ilmajoen pitäjässä, Kauhajoella ja Kauhahyypällä Pohjanmaan eteläisessä kihlakunnassa. Piirretty hänen korkeutensa hyväsyntyisen paroni ja kenraalimajuri Herra Lorentz Clerckin kirjallisen määräyksen mukaan 16.elokuuta vuonna 1712.


PEURA SALO

¼ manttaalia. Uudisasukas Erkki Martinpoika Peura Salo saanut kihlakunnanoikeudelta luvan asettua paikalle 17. syyskuuta vuonna 1700, jonka jälkeen talon piti tulla verolle vuonna 1706. Edesmennyt maaherra hyväsyntyinen Johan Ehrenskiöld vahvistanut tämän maaliskuussa 1701. Sittemmin talo saanut pidennyksen verollepanoon vuoteen 1709, jonka kihlakunnanoikeus hyväksynyt 2. maaliskuuta 1706 ja varamaaherra hyväsyntyinen Johan Stiornstedt vahvistanut 30. elokuuta 1706.

Peltoa…………. 4 ta 19 7/8 ka

Ja niittyä lisäksi.


Talossa hyvät laidunmaat, hirsimetsät; polttopuuta, aitaustarpeita ja kankia, kattopuita ja lehtimetsiä ja tuohimetsiä omaan tarpeeseen. Tarvemetsiä kahdessa paikassa, mylly talon lähellä ja jauhaa omaan tarpeeseen. Jonkun verran kytömaaviljelystä. Lähimpään kauppapaikaan Kristiinankaupunkiin on 8 ½ peninkulmaa ja Vaasaan 15 peninkulmaa.


KAUHAJÄRVI

¼ manttaalia. Uudisasukas Tuomas Juhanpoika Kauhajärvi sai luvan kihlakunnaoikeudelta 9. helmikuuta 1686, ja on sama oikeus määrännyt verolle 8. tammikuuta 1688 ¼ manttaalin arvosta, ja on sen edesmennyt maaherra Gustaf Grass vahvistanut 10. heinäkuuta 1686.

Peltoa ………. 5 ta 5 ¼ ka

Niittyä


Talossa hyvät laidunmaat, hirsimetsät, polttopuuta, aitaustarpeita, lehtimetsää ja kattopuitat omaan tarpeeseen. On jokseenkin hyvät tarvemetsät. Jonkin verran kytöviljelystä. Hiukan kalastusta järvessä. Lähimpään kauppakaupunkiin Kristiinankaupunkiin 8 1/2 peninkulmaa ja Vaasaan 15 peninkulmaa. Peltoa viljellään vuoroviljelyksessä.