E45 9: Koukolan uudistila 1709, Jalajärvi Hirvijärvi

(Huom kartassa virheellisesti Lopa Jerfwi – Luopajärvi)Koukolan uudistilan on ylösottanut vuonna 1620 Matz Sigfredsson/Matti Sipinpoika, mistä on edesmenneen maaherran Haren (= Eerik Hare) kirje 1. toukokuuta samana vuonna, ja jonka jälkeen tämä uudistila on vuonna 1625 laitettu verolle ¼ manttaalista. Tällä hetkellä taloa asuu Matz Sigfredsson/Matti Sipinpoika, ja talon omistukset ovat seuraavat:

  1. osoittaa eteläaitaukset … peltoa yht. 7 ta 4 ½ ka

  2. osoittaa pohjoisaitaukset.. peltoa 4 ta 29 ¼ ka

  3. metsäseutua, kelpaa viljelykseen

  4. metsää, kelpaa viljelykseen

  5. Kovaa niittymaata

  6. Kovaa maata

Uudistila Wändälinen/Ventelän on ylösotettu vuonna 1686 kihlakunnanoikeuden tutkimuksen jälkeen ja se on nauttinut 12 vuoden vapaavuosia. Sitten se on laitettu verolle ¼ manttaalista vuonna 1699, ja sitä asuu nykyisin Elias Eskillsson. Tilukset ovat seuraavat:

Peltoa noin 7 ta 10 ka

niittyä 17 palmaria

Näillä uudistiloilla hirsimetsää, polttopuuta ja tuohimetsää omaan tarpeeseen. Hyvät laidunmaat. Kalaa pyydetään nuotalla (lahnaa ja haukea) kotitarpeiksi. Metsää on tervanpolttoa varten. 1/5 myllynpaikasta omaa tarvetta varten. Talo, heinäladot ja aitaukset hyvässä kunnossa. Pellot sijaitsevat hyvin ja suhteellisen korkealla. Elias Eskillsonin talo elättää 6 lehmää, 6 päätä nuorta karjaa, 8 lammasta ja 2 hevosta, ja Matti Sigfredsonin talo 10 lehmää, 10 päätä nuorta karjaa, 10 lammasta ja 3 hevosta. Ovat kyllä hallanarkoja. Humalasalkoja yhteensä 203.